23 Ocak 2020 Perşembe

Sanal Mimarlık Nedir?



Merhabalar,

Uzun zamandır freelancer olarak çalışmalar yapıyorum. Bizim ülkede ki tabiri evden çalışma olarak geçiyor. Aslında bir ofis ortamı olmadan da işlerini halledebilen meslekler var. Bir bilgisayarı olması çoğu zaman yeterli olabiliyor. 


Mimarlık dünyası için evden çalışma çok istenen bir durum değildir özellikle büyük ölçekli projelerde çalışılıyorsa ekibin aynı anda ofiste birlikte projeyi ilerletmeleri beklenir. Küçük ölçekli projeler  (oda Tasarımı, dükkan Tasarımı gibi) bir mimar tarafından bireysel olarak tasarlanabilir ve tasarım-teknik çizim=3d görselleştirme gibi kalemleri tek başına yapabilir. 

Peki mimar bir oda tasarımını odayı görmeden yapabilir mi? 
Bunun cevabını iş deneyimlerimden şöyle özetleyebiliriz. Mekanların ölçülerini alma işlemini ya da müşteriyle ön görüşmeyi genel de firma sahibi yapar. Sonra mimara ölçüleri (rölöveyi) verir ve mimardan müşteri beklentileri doğrultusunda tasarım yapmasını ister. 

Sanal Mimarlık işinde ölçüleri müşteri alıyor ve gerekli bilgilendirmeyi yaparak mimardan odasını tasarlamasını istiyor. Mimar açısından yaptığı iş yükü aynı hale geliyor.

Mimar ile çalışmak maddi durumu iyi olanın yaptığı bir durumdan, ortalama geliri olan bir ailenin de bir mimarla çalışabileceği gerçeğine geçmeyi hedefliyoruz. Mimardan aldığı tasarımlarla, kendi ustalarıyla uygulamayı sonlandırmış oluyorlar. Bu şekilde mimar eli değen odalara, mekanlara kavuşuyorlar.


Not:Her zaman mekanı görmek ya da mevcut araziyi görmek doğru olan uygulamadır. Ancak bunlar müşteriye artı maliyet getirdiği için bunu tercih etmiyoruz.