30 Ocak 2020 Perşembe

Renklerin Dili



Merhabalar,



Renkler hayatımızın her anında bizimle. Eğer tasarım işi ile uğraşmıyorsunuz seçtiğiniz kıyafetler de bile renklerle konuşmanız gerekiyor. Hepimizin sevdiği, giydiğinde kendini iyi hissettiği renkler var. Bu durum biraz daha mimariye uygulandığında gittiğiniz ya da yaşadığınız mekanlarda kullanılan renkler sizin ruhsal durumumuzu değiştirebiliyor. Bunlar olumlu olduğu kadar olumsuz durumlara da yol açabiliyorlar.

Jotun ve İkea işbirliği ile katıldığım bir seminerde renklerin anlamı ve hayatımızdaki yeri ile ilgili güzel bir sunum izledim.

Kısaca özetlemek gerekirse ;

Kırmızı: sıcak renk olduğu için yemek odaları restoran kafe gibi mekanlarda kullanılır. Evin salonunu tamamen kırmızı yapmak fazla yoğunluk sağlayabilir ama masanın olduğu duvarı kırmızıyla renklendirebiliriz.


https://www.sanalmimarlikhizmetleri.com/duru-bebek-odasi/

Mavi-Yeşil: dingin ve sakin ortamlar için kullanılır. Yatak odaları ve çalışma odaları için kullanılabilir.
Turuncu: Haraketi ve enerjiyi temsil eder. Çocuk odalarında tercih edilebilir. Ancak fazla yoğun kullanılmadan tek duvar bu renkle boyanıp diğer renkler sakin renkler seçilebilir.

https://www.sanalmimarlikhizmetleri.com/duru-bebek-odasi/

https://www.sanalmimarlikhizmetleri.com/duru-bebek-odasi/

Gri: resmiyetin rengi. Ofisler için olabilir. 
Mor: Asaletin rengi, melankoliği temsil eder. Evin özel köşelerini bu renkle değerlendirilebilir. Ya da kafelerin özel köşeleri bu renkle hareketlendirilebilir. 
Sarı: dikkat çekici özellikte bir renktir. Vurgu Amaçlı kullanılan bir renktir. 
Siyah: Renklerin efendisi. 
Beyaz: Vurgu rengi. Her yeri boyamak yerine vurgu yapılacak yeri boyamaya fayda var. 

Renk ve ışık ilşkisi:
Renklerin nasıl gözüktüğünü etkiler. Yönlere gelen ışıkların renkler üzerinde farklı etkileri vardır. Kuzey-Doğu sert ışık etkisi verir. Kontrast yüksek renkler oluşuyor. Güney homojen ışık veriyor. Pastel tonlar bu cephe için uygun olabilir. Batı soğuk renk bölgesi için uygun olabilir. Mavi yeşil gibi 

Renklerin boyutsal değişikliğe etkisi

Soğuk renkler kullanılan ortamın daha geniş ve ferah olmasını sağlar. Bu renkler ışık almayan koridorlarda kullanılabilir. 
Sıcak renkler mekanın daha ufak görünmesini sağlar. Sarı-kırmızı-turuncu renkler kullanıldığında ortam daha sıcak bir hal alacaktır. 

Renklerin yüksekliğe etkisi

Soğuk renkler mekanların daha yüksek algılanmasını sağlar. Tavan yüksekliğini 3 metreden düşük ise açık renk kullanılmasını tavsiye ederiz. 

Kısa bilgi:
Mat boyalar pürüzler en aza indirir. 

Yukarıdaki bilgiler için renklerin dili olarak özetlenebilir. Renkler tek başına kullanıldığında farklı etkisi olduğu gibi bir arada kullanıldığında dili değişebilir. Birden fazla renk kullanmak istediğinizde renk danışmanlarından ya da mimarlardan bilgi almakta fayda var. 

Not: bilgiler kendi aldığım notlar ve yorumlamalarımdır.